Malawi tweemaal getroffen door cycloon

Meer dan 350.000 mensen in Malawi zijn op de vlucht geslagen in de nasleep van cycloon Freddy. Malawi heeft 14 dagen van rouw afgekondigd. Cycloon Freddy, een uitzonderlijk langdurige storm, heeft het leven geëist van meer dan 400 mensen in zuidelijk Afrika. Freddy sloeg twee keer toe in een paar weken tijd in de regio, waarbij 73 mensen om het leven kwamen in Mozambique, 17 in Madagaskar , en volgens rapporten van afgelopen donderdag 326 in Malawi. Verwacht wordt dat de desastreuze gevolgen van de cycloon zullen verergeren door het voortduren van de dodelijkste cholera-uitbraak in de geregistreerde geschiedenis van Malawi. Cholera heeft zich verspreid naar 29 districten. dwars door Malawi. Er zijn meer dan 1.500 doden, van deze bijna 200 kinderen.
 
Mangochi
 
In Mangochi heeft hevige regenval vorige week geleid tot overstromingen. Veel huizen van het armste deel van de bevolking zijn weggespoeld. Het huis van Mary Sibande, onze partner van de Window of Hope Foundation staat ook onder water.
 
Zij heeft met haar familie elders onderdak gevonden. De kindercentra in Ngalamo (in aanbouw) en Chitowa zijn grotendeels gespaard gebleven. Ook zijn er in dit district geen meldingen van uitbreiding van de cholera-epidemie die hier nog niet veel slachtoffers heeft gemaakt.
 
De Stichting QC Malawi heeft Mary direct geholpen met het herstel van haar huis. Samen met Wilde Ganzen is er gewerkt aan een noodhulpplan om een deel van de schade bij de kindercentra elders op te vangen. Op de langere termijn zal er ook gewerkt moeten worden aan een plan voor de beheersing van het water. De klimaatverandering leidt zonder twijfel tot meer cyclonen, hevige regenval en overstromingen.
 
Rijke landen dragen hier een belangrijke verantwoordelijkheid. Malawi, een van de armste landen, heeft grote moeite de schade te herstellen die voor het grootste deel wordt veroorzaakt door CO2 uitstoot in het rijke deel van de wereld. Schotland dat altijd een nauwe band heeft onderhouden met Malawi heeft na de Klimaatconferentie in Glasgow het initiatief genomen voor verschillende projecten in Malawi om het land beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Een voorbeeld dat meer rijke landen zouden moeten volgen.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *