Community empowerment in Malawi

Het partnerschap van de Stichting QC Malawi met de Window of Hope Foundation (WoHF) is ontstaan door de gezamenlijke passie van Mary Sibande en Leida Schuringa voor het idee van Community Empowerment (CE). In 2014 schreven ze er samen een leerboek over voor de training van veldwerkers: Community Empowerment in a developing country; partnering to build a healthy society in Malawi. Het basisidee is dat die gemeenschappen zelf de kracht ontwikkelen om het veranderingsproces te sturen en de aanpak en het tempo aan te passen aan de lokale structuren en waardensystemen. Community Empowerment gaat over ontwikkeling van onderop. De methode is gebaseerd op de Spiral Dynamics theorie, ontwikkeld door Don Beck en op het Integrale Model van Ken Wilber.

Vorig jaar kwam Leida in contact met de Stichting for a Change die ook actief is in de armoedebestrijding in Malawi. Deze stichting is een initiatief van twee Nederlandse vrouwen en hun Malawiaanse partners. Zij blijken de CE-methode ook toe te passen. En met resultaat, zoals blijkt uit het artikel Modelling Community Empowerment dat Leida onlangs op basis van een interview heeft geschreven en dat hier te vinden is.

Hieronder een paar vertaalde citaten:

‘Het boek over Community Empowerment hielp omdat het concrete stappen aangaf met voorbeelden uit de landelijke situatie in Malawi. De communtiy workers volgden de stappen en begonnen met contacten te leggen met alle leiders in het dorp en nog belangrijker: in contact te blijven. Veel politici of mensen van internationale organisaties komen en praten en gaan weg. Mensen vertrouwen ze niet. Een probleem was nog dat de initiatiefnbemers van het project jong waren en jongeren hebben nog onvoldoende status om op voorhand vertrouwd te worden. Maar door langeren tijd in het dorp te blijven en te luisteren, begonnen de mensen hen te vertrouwen. En vertrouwen is het begin van alles.’

Een eerste concreet project was de bouw van een brug in het dorp Kwanjana, voor zowel handelaren als scholieren een belangrijk stukje infrastructuur. De brug werd gebouwd voor vrijwilligers uit het dorp. Uit deze groep werd een actiecomité samengesteld.

Het comité bezocht vervolgens elk huishouden in het dorp en vroeg de mensen: “Wat zijn uw behoeften?” En de mensen noemden zaken als: een ziekenhuis, een supermarkt, maar ook een crèche. Deze behoeften waren gepresenteerd in een grote bijeenkomst.

Het actiecomité en de community workers kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat een  crèche als basis voor vervolgonderwijs de voorkeur had. Behalve om een goed gebouw ging het ook om de kewaliteit van de onderwijs en daarom werd een een gekwalificeerde leraar aangenomen.

De organisatie is intussen fors uitgebreid met inzet van de dorpsbewoners. Een belangrijk punt van succes is ook de integrale aanpak. Veel ontwikkelingsorganisaties concentreren zich op een vorm van hulp in meerdere dorpen. De Stichting For a change combineert de aandacht voor onderwijs, werk en gezondheid in één dorp. 

Tot slot de lessen die Annemarie en Felix, twee van de vier initiatiefnemers tot nu toe hebben getrokken:

‘1. Zorg voor een goed contact met het dorpshoofd (hoofdman of -vrouw) 2. Goed contact met de andere sleutelfiguren in het dorp 3. Neem veel tijd om vertrouwen in het dorp op te bouwen 4. In ieder geval een paar actieve Malawiërs die het hart en de passie hebben om de mensen te helpen groeien en hun eigen verantwoordelijkheid nemen; die begrijpen wat de essentie is van Community Empowerment; en die niet alleen gemotiveerd worden door hun eigen ego en winst. 5. Een financiële basis. 6. Dit project toont ook het belang aan van een ‘gemengd team’ dat de wijsheid, waarden, kennis en contacten uit Afrika met het ondernemerschap en de meer rationele aanpak van Europa: het beste van twee werelden!’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *