Fietsambulances

Passend vervoer voor vrouwen die in het ziekenhuis moeten bevallen.

In Malawi had een ontwikkelingsorganisatie een geweldig idee om de gezondheidssituatie op het platteland te verbeteren. Veel dorpen liggen geïsoleerd en ver van een gezondheidspost. Zwangere vrouwen of patiënten die naar een ziekenhuis willen, moeten vaak uren lopen of achterop een fiets over zandwegen worden vervoerd. Hun nieuwe idee was om fietsambulances te gaan gebruiken. Dit was een providing approach. De organisatie kende de slechte gezondheidssituatie en bedacht een oplossing. Ze brachten de ambulancefietsen naar de dorpen, maar deze werden niet gebruikt. Waarom niet??? Dit was zo’n geweldig idee in hun ogen…. De organisatie was geïrriteerd. Maar ze had niets aan de bewoners gevraagd. Zij voerden gewoon hun eigen idee uit. Mary Sibande die in dat gebied werkte vroeg aan de mensen waarom ze deze fietsen niet gebruikten. De mensen vertelden dat ze leken op een kar om dode mensen weg te brengen. Daar wilde niemand in gezien worden. Zij vroeg hen: “Vinden jullie een ambulance wel een goede oplossing voor jullie problemen? En zo ja, kunnen we dan het ontwerp veranderen zodat jullie ze wel gaan gebruiken?” En ja, ze waren eigenlijk erg enthousiast en de veranderingen die ze voorstelden waren: een rek voor een koffertje, de mogelijkheid om rechtop te zitten en een parasol. Want die attributen heb je nodig als je levend bent.Mary heeft de ontwikkelingsorganisatie voorgesteld om de fietsambulances op die manier te bouwen en nu worden ze overal in de regio gebruikt.

fietsambulance

Bovendien besprak Mary met de dorpelingen ook de kwestie van onderhoud. De afspraak werd dat een aantal bewoners de fiets gaat besturen en voor het onderhoud zorgt. Ook wordt geld ingezameld om iets te kunnen vervangen, bijvoorbeeld een band. Dit werkt heel erg goed. Het zijn afspraken die mensen zelf bedacht hebben. Zij zijn dan echt eigenaar van de oplossing. Dit is een enabling approach.

Hieronder foto’s van de levering van nieuwe fietsen die betaald zijn uit de fooienpot van café Averechts in Utrecht:

ambulancebikes 2ambulancebikes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *