Bezoek aan Chitowa en Tulongosole

Liesbeth Redeke van QC Malawi bezocht in oktober Mangochi en reisde met Mary Sibande langs projecten van de Window of Hope Foundation. Hier haar verslag van het bezoek aan Chitowa waar met hulp uit Nederland een nieuw kindercentrum wordt gebouwd.

Op 12 oktober bezocht ik Chitowa; na ca 1 uur rijden in een 4WD over een stoffige weg met veel kuilen kwamen we er aan. ’s Morgens vroeg was er al een vrachtwagen vertrokken met materialen (planken en golfplaten voor het dak, cement voor pleisterwerk, metalen frames voor deuren en ramen) en bij onze aankomst werd daar al druk mee gewerkt.

Ik sprak met dorpshoofden van naburige dorpen en die willen allemaal wel zo’n educatief kindercentrum! Na veel toespraken deelden we wat kleertjes en speelgoed uit 

Bij het tweede bezoek zat het dak er op. De vloer moet er nog in en de muren moeten nog gepleisterd. Maar het bezoek van de vertegenwoordigers van de WoHF en QC Malawi werd aangegrepen om het kindercentrum alvast officieel te openen.

Hier boven de plechtige overhandiging van de sleutel door Liesbeth en de voorzitter van de WoHF aan de chief van community (rechts).

Bij deze bijeenkomst was ook een delegatie aanwezig van de Tulongosole groep, de initiatiefnemers van het alfabetiseringsproject (rechts met groene t-shirts). Naast hen de verslaggever van de plaatselijke radio.

Hieronder de hele groep in hun eigen dorp bij ons eerdere bezoek.

De Tulongosole groep is een groep van zeer sterke en gemotiveerde vrouwen. Zij hebben een speciale band omdat ze bijna allemaal een VVF operatie (herstel van een fistula, een doorgang tussen darm/blaas en vagina veroorzaakt door een lange en zware bevalling) hebben ondergaan.

Zij zijn trots op hun toenemende lees- en schrijfvaardigheden en lieten zien dat ze al hun namen konden schrijven. Er is dringend gebrek aan le(e)sboekjes. Ze delen nu 1 boekje ; hun kinderen in de eerste klas van de lagere school gebruiken ook dat boekje, maar dat mogen ze niet mee naar huis nemen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *