Na de omheining van het land zijn Mary en Elliot in de tweede week van oktober begonnen met een nieuwe manier van maïs verbouwen, onderdeel van het ’twin-farming’ project.
Op 10 oktober kwamen Johannes Bos en zijn medewerker instructie geven voor het verbouwen van maïs volgens de methode van de Maluwa Community in Zomba die elders in Malawi al goede resultaten heeft opgeleverd. Het land van de Window of Hope Foundation zal worden gebruikt voor een demonstratieproject waar andere boeren in het district Mangochi van kunnen leren. Ook de lokale landbouw-adviseur Charles wordt bij het project betrokken.
Na de instructie is er een week lang hard gewerkt om de maïsproductie weer op gang te brengen. Vrouwen uit de buurt hielpen mee. Mary stuurde een hele serie foto’s via Whatsapp. Voor deze try out heeft de Stichting QC een eerste bedrag voorgeschoten om zo snel mogelijk een opbrengst te kunnen krijgen en tegelijk te ervaren welke problemen zich kunnen voordoen.
Hier wordt eerst nog gewerkt aan het irrigatiesysteem. Voorlopig nog even met een gehuurde pomp.
Het land wordt bemest, in eerste instantie met koemest. Kippenmest bleek moeilijk te krijgen en te duur.
Het proefveld is ingezaaid
En het wordt bedekt met gras nadat het land besproeid is met water. Het gras moet het vocht vasthouden zodat het zaad in 3-5 dagen kan ontkiemen.
Tot zover de try out. Eind 2016 hebben we met bijdragen van donateurs een aanvullend bedrag over kunnen maken voor het vervolg van dit ’twin-farming’ project. Op termijn is het de bedoeling de landbouw te voeden met mest uit een kippenboerderij.