Actieve vrouwen

De Window of Hope Foundation (WOHF) werkt veel voor en met vrouwen. Twee voorbeelden.

Dit is Sakuwasa Mmadi, de nieuwe penningmeester van het kindercentrum in Chitowa. Zij werd door de dorpsgemeenschap gekozen nadat er problemen waren gerezen met de man die tot voor kort het geld beheerde. Sakuwasa was een van de eerste vrijwilligers die meehielp het kindercentrum te realiseren. Ze hielp zelf mee met de bouw en hield ook de administratie bij van de bouwmaterialen en de werknemers voor het dorpshoofd. Haar dochters zijn ook bij het kindercdentrum betrokken, een van hen is er leidster. En haar kleinkinderen maken gebruik van het centrum.

Bij Mary’s laatste bezoek aan Chitowa stelde Sakuwasa voor om bij het centrum zelf water op te boren. Dat moeten ze nu van ver halen. De waterpomp kan gebruikt worden voor veilig drinkwater voor de kinderen en het maakt het makkelijker voor de vrouwen om maaltijden te koken. Verder maakt een waterpomp het ook mogelijk een groententuin te onderhouden waar de kinderen aan mee kunnen werken.

Dit is Enifa Bello, ‘Mama Ngalamo’, tot voor kort Mary’s, steun en toeverlaat voor alle projecten rond Ngalamo, de landbouw op het nabijgelegen land van de WOHF en het nog te bouwen kindercentrum. Mama Ngalamo is vorige maand overleden, een grote slag voor het dorp en de WOHF. Zij was de vrouw van het eerder overleden dorpshoofd waar de WOHF het land van had gekocht.

Enifa was de initiatiefneemster van de het twin farming project, de alfabetiseringscursus en het women empower project. Mary: ‘We hebben een sterke vrouw verloren.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *