Nieuwe plannen voor Ngalamo

Het was even stil rond ons Malawiproject na alle activiteiten in 2017. Daarover is alles te lezen in ons uitgebreid en met vele foto’s geïllustreerd Jaarverslag. Inmiddels heeft de Window of Hope Foundation (WoHF) plannen gemaakt voor een nieuw Educatief Kindercentrum bij het dorp Ngalamo. Voor dat plan gaan we nu geld inzamelen en daar krijgen we hulp bij van Wilde Ganzen.

Het gebied waar de WoHF het landbouwproject uitvoert ligt even buiten Mangochi naast het dorp Ngalamo. De vrouwen van dit dorp zijn door Mary bij de het landbouwproject betrokken. Ze hebben inmiddels ook een alfabetiseringscursus gedaan.

Vrouwen van Ngalamo

Onlangs kreeg de WoHF de kans zijn terrein uit te breiden. Met steun van de Stichting QC Malawi is een stuk land aangekocht waarmee tevens voorkomen wordt dat het bestaande gebied geïsoleerd wordt door de stadsuitbreiding van Mangochi. Op het nieuwe stuk land zou, vooruitlopende op de realisatie van het Hope Business Centre, een nieuw kindercentrum gebouwd kunnen worden voor de kinderen van Ngalamo.

Over het gebied schrijft Mary in haar aanvrage het volgende.

Ngalamo is, alhoewel het aan Mangochi grenst, toch min of meer een eiland op zich. Het gebied wordt aan de ene kant begrensd door de rivier de Shire, aan twee andere zijden door kleinere riviertjes. Het dorp is sociaal-economisch enigszins geïsoleerd. Er is bijvoorbeeld geen school. Kinderen moeten een heel eind lopen naar school. Voor de kleinsten onder hen is dat bezwaarlijk. Een Educatief Kindercentrum in de nabije omgeving wordt door de inwoners van Ngalamo dan ook dringend gewenst.

Ook kinderen van naburige dorpen zouden daarvan kunnen profiteren. In twee dorpen zijn weliswaar islamitische kindercentra, maar Mary vindt dat bezwaarlijk voor kinderen uit andere bevolkingsgroepen. De kinderen zouden verplicht worden zich volgens islamitische regels te kleden. Daarom ziet zij kansen voor een neutraal Educatief Kindercentrum voor kinderen van alle gezindten.

In de plannen is ook een training opgenomen voor de vrijwilligers die het centrum gaan runnen. De WoHF gaat voor die training ook vrijwilligers van andere Kindercentra uitnodigen. Daar bestaat ook al lang de wens voor professionalisering van de zorg voor de kinderen.

Een projectaanvrage voor het gebouw en de training is inmiddels goedgekeurd  door Wilde Ganzen. We hopen net als bij de actie voor het Kindercentrum Chitowa de financiering rond te kunnen krijgen met bijdragen van Nederlandse donateurs en diverse fondsen, aangevuld met een bijdrage van Wilde Ganzen.

Kinderen van Chitowa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *