Vier kindercentra verblijd met nieuwe spullen

Uit de opbrengst van de bloembollenverkoop en collectes heeft QC Malawi vorig jaar bijna tweeduizend euro overgemaakt voor vernieuwing van de inrichting van vier kinderdagverblijven. We ontvingen een uitgebreide rapportage van Mary Sibande van onze partnerorganisatie, de Window of Hope Foundation (WoHF).

De WoHF exploiteert in het districht Mangochi vier centra voor Early Childhood Development: het Bridging Day Care centrum, dat bedoeld is als voorbeeldproject, en verder centra in Chitowa, Ngatala en Mpokosa.  In eerste instantie is het begonnen met kinderen die door moedersterfte wees zijn geworden. Nu worden er alle kinderen van 0-6 jaar opgevangen. De centra bestaan uit primitieve gebouwtjes. Aan de inrichting ontbreekt nog van alles. Ze zijn wel volledig ingebed in de plaatselijke gemeenschap. De aflevering van de nieuwe spullen voor de inrichting van de centra was dan ook een gebeurtenis waar het hele dorp voor uitliep.

aflvering nieuw materiaal kindercentra 3

In haar verslag schrijft Mary dat ze voor elk van de kindercentra alleen die spullen heeft ingekocht die de beheerders hebben opgegeven als eerste behoefte. Het gaat om bouwmaterialen, matrassen, keukengerei, borden, bekers, bestek  en sportmateriaal. Voor kleine verbouwingen, zoals het dichten van een dak, en voor het in elkaar timmeren van bedden worden mensen uit het dorp ingehuurd.

Bij de aflevering van de nieuwe materialen was het dorpshoofd aanwezig en werd  de stand van zaken in het kindercentrum besproken in een openbare sessie. De vertegenwoordigers van de WoHF kregen een rondleiding en uitleg over de wijze van werken en de resultaten.

aflevering nieuw materiaal kindercentra 1

Mary schrijft in haar rapport:

Bij het laatste centrum, Mpokosa, was een  grote menigte verzameld. Ze waren erg enthousiast allemaal. Moeders schreeuwden “Tadala” (wij zijn gezegend) en wilden meteen de nieuwe bedden voor hun baby’s uitproberen. De bewoners hadden zoals gebuikelijk van alles voorbereid om ons te laten zien. De kinderen lieten voorbeelden zien van binnen- en buitenspelen.

De distributie van de materialen was een goede gelegenheid om de betrekkingen aan te halen en inzicht te krijgen in de verschillende behoeftes van de kindercentra. Drie van de vier centra bevinden zich in verafgelegen gebieden waar de overheid nauwelijks hulp biedt. Voor Chitowa is een nieuw project gestart. Daar zal in de loop van dit jaar een  nieuw centrum worden gebouwd. De Stichting QC Malawi heeft voor dit project de medewerking gekregen van Wilde Ganzen.

aflevering nieuw materiaal kindercentra 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *