Actief voor de ‘Global Goals’ in Utrecht

Utrecht werkt mee aan de Global Goals die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Utrecht4GlobalGoals steunt ons project voor een nieuw kindercentrum in Ngalamo. Daarom zijn wij dit najaar actief op verschillende Utrechtse scholen om te vertellen over de Global Goals en wat die voor Malawi betekenen.

Het gemeentelijk project Utrecht4GlobalGoals geeft subsidie aan ontwikkelingsprojecten op basis van de hier-en-daar-formule. Een bijdrage voor een ontwikkelingsproject elders is gekoppeld aan een bijdrage voor activiteiten hier in Utrecht om meer bekendheid te geven aan de zeventien werelddoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Dat gaat dan onder meer om de bestrijding van armoede en ongelijkheid , onderwijs voor iedereen, een gezond leven, schoon water, verantwoorde voeding, duurzaame energie en het afremmen van de opwarming van de aarde.

Onze eerste actie was een stand speciaal voor kinderen tijdens de Culturele Zondag in Zuilen:

 

Zingen en tekenen op de basisschool

Op uitnodiging van de Brede Scholen in Utrecht-Noord hebben we op enkele basisscholen verteld over het belang van de Global Goals met een creatieve verwerking van thema’s die ook centraal staan in onze projecten in Malawi. Liesbeth en Leida hebben de kinderen van verschillende klassen op drie scholen tekeningen laten maken met behulp van sjablonen van dieren en Afrikaanse stijlfiguren. Liesbeth heeft dit programma op basisschool de Cirkel voortgezet in de overblijfuren. Pim heeft de kinderen van drie scholen een lied laten zingen dat ze zelf hebben gemaakt over de leefbaarheid van de aarde.

Themaweek Utrechts Stedelijk Gymnasium

De derde en vierde klassen van het Utrechts Stedelijk Gymnasium hadden begin oktober een themaweek die geheel gewijd was aan de Global Goals. De leerlingen voerden een zelfgekozen project uit. Ter inspiratie waren er aan het begin van de week lessen over allerlei onderwerpen. Jos heeft aan zes groepen met hulp van videomateriaal verteld over enkele ontwikkelingsprojecten in Malawi tegen de achtergrond van de Global Goals. Over de kindercentra van onze partnerstichting Window of Hope, over de beurzen die de Stichting Mangochi-Malawi verstrekt aan talentvolle kinderen en over Afripads, het herbruikbaar maandverband dat de afgelopen jaren door een speciaal team vanuit Zomba is gepromoot en dat zo’n belangrijke rol kan spelen om meisjes langer naar school te laten gaan.

Lopend naar school

De leerlingen van het USG sloten hun themaweek op een wel heel bijzondere wijze af. Ze gingen, gesponsord door ouders en familieleden, een dag te voet naar school. Zoals de kinderen op het Afrikaanse platteland. Met deze sponsorloop, een verloting en de verkoop van luxe broodjes in de kantine haalden ze een bedrag van meer dan zesduizend euro op. Daarvan gaat ongeveer tweeduizend euro naar de projecten in Malawi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *