Een partnerschap over grenzen heen

Malawi is een der armste landen ter wereld. Nederland behoort tot de 10% rijkste. Wat hebben wij elkaar te bieden? Hoe kunnen we onze krachten bundelen om moedersterfte te verminderen en weeskinderen een goede toekomst te geven?

Mary Sibande, directeur Window of Hope Foundation (WoHF), Malawi, en Elliot Kumwanje,  manager WoHF vormen samen met Leida Schuringa (Quality Centre Vluchtelingvrouwen en Synnervate) een bijzonder team, een partnerschap over grenzen heen. De kennis en ervaringen in Malawi worden aangevuld met expertise, contacten en geld vanuit Nederland. Zo bouwen we samen aan de ontwikkeling van dit mooie land.

Het hoofddoel van de samenwerking is het verminderen van moedersterfte (in Malawi sterven op dit moment 460 vrouwen per 100.000 bevallingen; ter vergelijking: in Nederland zijn dat er 6) en het bieden van onderwijs aan weeskinderen (er zijn1 miljoen weeskinderen in Malawi op een bevolking van 16 miljoen).

We doen dat sinds begin 2012 via de volgende projecten in het district Mangochi:

  • Ondersteunen van weeskinderen met schoolmaterialen
  • Aanschaf van ambulance fietsen en fietsen voor voorlichtingsactiviteiten rond Safe Motherhood
  • Organiseren van een training economisch empowerment voor twee vrouwengroepen
  • Ondersteunen van vier educatieve kindercentra (0-6 jaar)
  • Het methodiekboek Community Empowerment in Malawi dat Mary en Leida samen hebben geschreven (een bewerking van een eerdere publicatie van Leida: Community Work and Roma Inclusion), is bijna klaar. De volgende stap is om op basis van dit boek CE trainingen te geven o.a. aan het College van Community Development en veldwerkers. Voor de financiering hiervan wordt binnenkort een crowd funding actie gestart.

Omdat de WoHF graag onafhankelijk wil zijn van buitenlandse steun, wil zij een eigen bedrijf starten om met de winst sociale projecten te kunnen bekostigen. Synnervate ondersteunt dit idee en gezamenlijk is Hope Business Centre gestart. Dit bedrijf  is van plan een groot gebouw voor trouwpartijen te realiseren, met een restaurant, guest houses, vergaderruimten etc. Dit najaar is 12.000 m2 land gekocht waar nu eerst gestart gaat worden met biologische landbouw. We willen dat koppelen aan opleidingsmogelijkheden voor oudere weeskinderen en vrouwen. Een architect van Movares is tekeningen aan het maken voor de gebouwen.

Donaties zijn welkom op  NL10INGB0004256879 t.n.v. Stichting Quality Centre onder vermelding van  “Malawi”. QC heeft een ANBI status.

Voor meer informatie:

Email: leida@humanemergence.nl

impulsis_logostichting-haella-logo

 

Cordaid_ logo_conclusie_CMYK